1. Hlavní jídla
  2. recepty ze sójového masa
  3. Boloňské špagety ze sójového granulátu
Boloňské špagety ze sójového granulátu

Boloňské špagety ze sójového granulátu


  • Ingredience:
  • 100g sójového granulátu
  • 2 kostky bujonu
  • 1l vody na základní přípravu
  • 400g špaget
  • 1 cibule 
  • 2 stroužky česneku 
  • 1 čerstvá paprika
  • olej
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 rajčata
  • 150g strouhaného sýra nejlépe parmezánu
  • 1 lžička cukru
  • 1 dl červeného vína
  • mletý pepř, sůl, oregano, petrželka


Postup:
100 g sójového granulátu vsypeme do 1 l vroucí osolené vody (nebo vody s bujonem) a vaříme 10-15 minut v otevřené nádobě. Nálev slijeme, granulát necháme okapat, popř. lehce vymačkáme přebytečnou vodu. Na oleji opečeme nadrobno nakrájenou cibuli společně s granulátem. Když cibule začne zlátnout, přidáme protlak, pokrájená spařená a oloupaná rajčata, rozetřený česnek, proužky papriky, cukr a koření, to vše promícháme, zvolna opečeme, podlijeme vínem a krátce podusíme. Špagety uvaříme podle návodu na obalu v dostatku mírně osolené vody doměkka, scedíme je a mírně promastíme kvalitním olivovým olejem. Do hlubokého talíře dáme uvařené špagety, na ně navršíme hotovou směs, posypeme strouhaným sýrem, ozdobíme petrželkou a podáváme.