Ingredience:
Na vývar:
Svazek libečku
Koření (sůl, pepř, nové koření, bobkový list, kurkuma, kari)
Česnek
Sójová omáčka – světlá i tmavá
Mrkev
Celer – kořen
Voda (dost, aby nasákly kostky).
Pokud nemáte čas, použijte vývar v kostkách.
Na směs à la kung pao:
Olivový olej
Vejce
Zelenina: zázvor, česnek, mrkev, celer – kořen, cibule, pórek, jarní cibulka
Koření: thajské kari, římský kmín, sůl a pepř
Omáčky: sójová omáčka – světlá i tmavá, worcesterová omáčka, rybí omáčka, ústřicová omáčka
Namočené houby Jidášovo ucho
Arašidy
Solamyl
Voda z vývaru
Sezamová semínka a jarní cibulka na posypání.
Recept nám poskytl Pavel Švec, video pracovního postupu můžete vidět zde.
Postup:
Nejprve si připravte vývar:
Do hrnce dejte svazek libečku, očištěnou mrkev a celer, několik stroužků česneku a trochu světlé i tmavé sójové omáčky. Přidejte koření: sůl, pepř, nové koření, bobkový list, špetku kurkumy a kari. Nakonec do vývaru nasypte sojóvé kostky. Zalijte dostatečným množstvím vody (tak, aby v ní později mohly nasáknout. Poté kostky vyjměte, lehce je vymačkejte, aby z nich odtekla přebytečná tekutina, a odložte stranou. (Pokud nemáte čas, můžete vývar nahradit vodou s rozpuštěnou zeleninovou kostkou.)
Příprava směsi à la kung pao:
Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a sójové kostky na něm orestujte do zlatava a křupava. Vyjměte je a odložte stranou. Do stejné pánve přidejte trochu oleje a rozšlehejte do ní vejce, krátce osmahněte, aby vznikly malé kousky. Přidejte nadrobno nasekanou zeleninu: česnek, mrkev, celer, cibuli, pórek a část jarní cibulky. Potom přidejte nastrouhaný kořen zázvoru. Restujte pár minut, až zelenina změkne a provoní. Okořeňte thajským kari, římským kmínem, solí a pepřem. Vraťte do pánve orestované kostky. Podlijte trochou vývaru a postupně přidejte omáčky – světlou i tmavou sójovou, worcesterovou, rybí a ústřicovou. Promíchejte. Vmíchejte arašídy a namočené houby Jidášovo ucho. Nakonec přidejte trochu vody z vývaru s rozmíchaným solamylem (škrobem) a krátce provařte, dokud omáčka nezhoustne.
Podávejte posypané sezamovými semínky a čerstvou jarní cibulkou. Ideálně s rýží nebo nudlemi.