1. Hlavní jídla
  2. recepty ze sójového masa
  3. ​​​​​​​Soya pao​​​​​​​
​​​​​​​Soya pao​​​​​​​

​​​​​​​Soya pao​​​​​​​

Ingredience:

Na vývar:

Svazek libečku

Koření (sůl, pepř, nové koření, bobkový list, kurkuma, kari)

Česnek

Sójová omáčka – světlá i tmavá

Mrkev

Celer – kořen

Voda (dost, aby nasákly kostky).

Pokud nemáte čas, použijte vývar v kostkách.

Na směs à la kung pao:

Olivový olej

Vejce

Zelenina: zázvor, česnek, mrkev, celer – kořen, cibule, pórek, jarní cibulka

Koření: thajské kari, římský kmín, sůl a pepř

Omáčky: sójová omáčka – světlá i tmavá, worcesterová omáčka, rybí omáčka, ústřicová omáčka

Namočené houby Jidášovo ucho

Arašidy

Solamyl

Voda z vývaru 

Sezamová semínka a jarní cibulka na posypání.

Recept nám poskytl Pavel Švec, video pracovního postupu můžete vidět zde.

Postup: 

Nejprve si připravte vývar:

Do hrnce dejte svazek libečku, očištěnou mrkev a celer, několik stroužků česneku a trochu světlé i tmavé sójové omáčky. Přidejte koření: sůl, pepř, nové koření, bobkový list, špetku kurkumy a kari. Nakonec do vývaru nasypte sojóvé kostky. Zalijte dostatečným množstvím vody (tak, aby v ní později mohly nasáknout. Poté kostky vyjměte, lehce je vymačkejte, aby z nich odtekla přebytečná tekutina, a odložte stranou. (Pokud nemáte čas, můžete vývar nahradit vodou s rozpuštěnou zeleninovou kostkou.)

Příprava směsi à la kung pao:

Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a sójové kostky na něm orestujte do zlatava a křupava. Vyjměte je a odložte stranou. Do stejné pánve přidejte trochu oleje a rozšlehejte do ní vejce, krátce osmahněte, aby vznikly malé kousky. Přidejte nadrobno nasekanou zeleninu: česnek, mrkev, celer, cibuli, pórek a část jarní cibulky. Potom přidejte nastrouhaný kořen zázvoru. Restujte pár minut, až zelenina změkne a provoní. Okořeňte thajským kari, římským kmínem, solí a pepřem. Vraťte do pánve orestované kostky. Podlijte trochou vývaru a postupně přidejte omáčky – světlou i tmavou sójovou, worcesterovou, rybí a ústřicovou. Promíchejte. Vmíchejte arašídy a namočené houby Jidášovo ucho. Nakonec přidejte trochu vody z vývaru s rozmíchaným solamylem (škrobem) a krátce provařte, dokud omáčka nezhoustne.

Podávejte posypané sezamovými semínky a čerstvou jarní cibulkou. Ideálně s rýží nebo nudlemi.