1. Hlavní jídla
  2. recepty z ovesných vloček
  3. Bezlepkové masové koule 
Bezlepkové masové koule 

Bezlepkové masové koule 

Ingredience:

½ hrnku celých bezlepkových ovesných vloček

1 velké vejce

rozšlehané 2 lžíce rajčatového protlaku

stroužek česneku prolisovaný nebo nasekaný

1 velká šalotka nebo ¼ malé cibule nakrájená na jemné kostičky

1 lžička papriky

¾ lžičky mořské soli

450 g mletého hovězího masa (může být i v kombinaci s vepřovým)

1dcl mléka

Postup: 

Předehřejte troubu na 200 °C. Do misky nalejte ohřáté mléko a nasypte do něj vločky. Promíchejte a nechte chvíli odpočívat. Mezitím si dejte do velké mísy vejce, rajčatový protlak, česnek, šalotku, papriku a sůl. Vidličkou dobře promíchejte. Přidejte mleté maso a namočené vločky. Rukama lehce promíchejte, dokud se směs nespojí. Tvarujte v dlaních kuličky o průměru asi 4 cm. Pokud se směs lepí na ruce, namáčejte si je v čisté vodě. Pokládejte kuličky na plech vyložený pečicím papírem. Pečte cca 20 minut, dokud nezezlátnou zespodu a nebudou dobře propečené. Hotové masové kuličky přidejte do své oblíbené omáčky, promíchejte, posypte bylinkami a podávejte ihned – samotné nebo třeba s těstovinami či knedlíky.​​​​​​​