Ingredience:
½ hrnku celých bezlepkových ovesných vloček
1 velké vejce
rozšlehané 2 lžíce rajčatového protlaku
stroužek česneku prolisovaný nebo nasekaný
1 velká šalotka nebo ¼ malé cibule nakrájená na jemné kostičky
1 lžička papriky
¾ lžičky mořské soli
450 g mletého hovězího masa (může být i v kombinaci s vepřovým)
1dcl mléka
Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C. Do misky nalejte ohřáté mléko a nasypte do něj vločky. Promíchejte a nechte chvíli odpočívat. Mezitím si dejte do velké mísy vejce, rajčatový protlak, česnek, šalotku, papriku a sůl. Vidličkou dobře promíchejte. Přidejte mleté maso a namočené vločky. Rukama lehce promíchejte, dokud se směs nespojí. Tvarujte v dlaních kuličky o průměru asi 4 cm. Pokud se směs lepí na ruce, namáčejte si je v čisté vodě. Pokládejte kuličky na plech vyložený pečicím papírem. Pečte cca 20 minut, dokud nezezlátnou zespodu a nebudou dobře propečené. Hotové masové kuličky přidejte do své oblíbené omáčky, promíchejte, posypte bylinkami a podávejte ihned – samotné nebo třeba s těstovinami či knedlíky.