Ingredience
Na kaši:
150 g jemných ovesných vloček
1 lžička olivového oleje
300–400 ml vody (nebo dle potřeby)
sůl, čerstvě mletý pepř
50 g strouhaného parmazánu nebo jiného tvrdého sýra
Na žampionovou směs:
2 lžíce olivového oleje
1 šalotka (najemno)
1 stroužek česneku (utřený)
100–150 g žampiónů (nakrájených na plátky)
1 lžička sušeného rozmarýnu (nebo čerstvý)
jarní cibulka nebo pažitka na ozdobu
Ztracená vejce:
1 vejce1 lžíce octa
Volitelně na dochucení:
pár kapek sojové omáčky
Postup
Příprava ovesné kaše:
Vločky zalij vodou (cca 300–400 ml), osol a opepři, a vař do změknutí. Míchej, aby se nepřichytily. Po dovaření vmíchej strouhaný sýr a nech chvíli dojít pod pokličkou.
Žampionová směs:
Na pánvi rozehřej olej, přidej šalotku a krátce orestuj. Přidej česnek, žampiony a rozmarýn. Smaž asi 8 minut do zlatova.
Ztracené vejce:
V menším hrnci přiveď k varu vodu s lžící octa, stáhni plamen (voda nesmí prudce vřít). Vejce rozklepni do naběračky nebo misky a opatrně vlož do vody. Vař cca 3–4 minuty, poté vejce vyjmi a nech okapat.
Do misek rozděl kaši, navrch dej žampionovou směs, přidej ztracené vejce. Ozdob nasekanou jarní cibulkou nebo pažitkou. Podle chuti zakápni lehce sojovou omáčkou.