1. Hlavní jídla
  2. recepty z ovesných vloček
  3. Ovesná kaše se žampióny a zastřeným vejcem
Ovesná kaše se žampióny a zastřeným vejcem

Ovesná kaše se žampióny a zastřeným vejcem

​​​​​​​​​​​​​​Ingredience

Na kaši:

150 g jemných ovesných vloček

1 lžička olivového oleje

300–400 ml vody (nebo dle potřeby)

sůl, čerstvě mletý pepř

50 g strouhaného parmazánu nebo jiného tvrdého sýra

Na žampionovou směs:

2 lžíce olivového oleje

1 šalotka (najemno)

1 stroužek česneku (utřený)

100–150 g žampiónů (nakrájených na plátky)

1 lžička sušeného rozmarýnu (nebo čerstvý)

jarní cibulka nebo pažitka na ozdobu

Ztracená vejce:

1 vejce1 lžíce octa

Volitelně na dochucení:

pár kapek sojové omáčky

Postup

Příprava ovesné kaše:
Vločky zalij vodou (cca 300–400 ml), osol a opepři, a vař do změknutí. Míchej, aby se nepřichytily. Po dovaření vmíchej strouhaný sýr a nech chvíli dojít pod pokličkou.

Žampionová směs:
Na pánvi rozehřej olej, přidej šalotku a krátce orestuj. Přidej česnek, žampiony a rozmarýn. Smaž asi 8 minut do zlatova.

Ztracené vejce:
V menším hrnci přiveď k varu vodu s lžící octa, stáhni plamen (voda nesmí prudce vřít). Vejce rozklepni do naběračky nebo misky a opatrně vlož do vody. Vař cca 3–4 minuty, poté vejce vyjmi a nech okapat.

Do misek rozděl kaši, navrch dej žampionovou směs, přidej ztracené vejce. Ozdob nasekanou jarní cibulkou nebo pažitkou. Podle chuti zakápni lehce sojovou omáčkou.